Sep
04

The Suvela Chapel Inaugurated on September 4, 2016

posted on September 4th 2016 in News

The Suvela Chapel in Espoo designed by OOPEAA was inaugurated on September 4, 2016.

The Suvela chapel was commissioned by the Espoo Parish Union and it will be used jointly by the Espoo Paris Union, the Swedish Parish of Espoo and the City of Espoo to serve the entire community of Suvela. It is a multifunctional building that offers a space for the people of the community to use together for their many different needsregardless of their religious affiliation.

OOPEAA embarked on the design and planning for the Suvela Chapel and the nearby community park in 2012. The goal was to create a building that has a strong identity of its own while also entering in dialogue with the multicultural context of this suburban neighborhood.

With roughly one third of the inhabitants being of foreign descent, Suvela is one of the most multicultural districts in the Helsinki metropolitan region. Cultural diversity is both a rich potential and a challenge to the community. In the design for the Suvela Chapel and the adjacent community park, the goal was to create a building that offers opportunities for a rich variety of activities and provides a framework for the residents to come together in a flexibly adaptable and functional space.

The chapel offers an approachable and welcoming space with a human scale and an inviting atmosphere. The building serves many functions providing a home base for many different kinds of organizations and serving as a dynamic place of activity. It is first and foremost a meeting place that serves members of the parish and other groups of people in the community alike.

The local community park with its services is one of the three principal users of the building offering the children and their parents an opportunity to use the space in various ways. There is afternoon care for children after school as well as day care services for children. There are spaces for the youth as well as spaces for the various local community clubs to use for their activities. The building offers office space for the employees of the parish as well as for social workers and family services provided forhelping people in their various needs in their lives.A soup kitchen offering food for a very low cost is operating in the premises as well. The chapel naturally also serves as a place for mass, concerts, weddings, funerals, and baptisings.

The location of the various functions in the different parts of the building is identifiable from the outside. While the height of the building varies greatly with the chapel hall as the tallest part, all functions are placed on just one level, and the building wraps into a single U-shaped entity forming an intimate interior courtyard in the middle. The belfry is embedded in the main building volume providing further closure to the yard.

The different functions in the building orient themselves around the inner courtyard. The main entrance is placed in a corner where the U-shaped building opens to the courtyard, The main chapel hall with its auxiliary spaces is located in the north-east part of the builduing.  Offices and work spaces of the parish staff as well as additional meeting and group work spaces are located in the middle part of the U-shaped volume. Spaces for children and the youth as well as spaces that are rented out to the city to serve the community park are located in the west part of the building. While the majority of the interior spaces face the yard, the spaces occupied by the community park face outward to the park.

The building is a hybrid structure with wooden as well as concrete and steel elements.  A tactile sense of material has a deliberately strong presence both in the interiors as well in the exterior of the building. The exterior shell is entirely clad in copper to emphasize the unity of the varied volume of the building. Copper was an ecological choice of material for the exterior. It is both durable and recyclable and therefore sustainable. It also ages well and acquires a beautiful patina over time. Local spruce is the material used in the interiors. In the spaces for the children’s activities, wood is present also in the outdoor canopies that provide shelter from rain giving the children an opportunity to play outside even in rainy weather. The presence of wood is most prominent in the tall chapel hall where the walls are covered with wooden scantlings.

The Suvela Chapel has been nominated one of the four final candidates for the Finlandia Prize in Architecture in 2016. This year, the winner of the Finlandia Prize for Architecture will be selected by Paavo Lipponen, former prime minister of Finland. The winner will be announced on October 13, 2016.

For images on The Suvela Chapel, see here